Welcome to our website !

Návštěva Osvětimi

By 19.3.15

Dnešním článkem budou moje zážitky z návštěvy koncentračního tábora v Osvětimi. Předem píšu, že pro koho toto téma není příjemné tak ať článek nečte a počká na jiný, ale já myslím, že tak hrozné to zase není. ;)
Takže navštívili jsme dvě části tábora a to Osvětim I. a potom Osvětim II.- Březinka. Teda po příjezdu do Osvětimi vás čeká kontrola jako na letišti ani batoh mít s sebou nemůžete max. 20x30 což mě teda celkem rozčílilo. Takže budete muset vydržet 3 hodiny bez jídla, pití a možnosti jít na záchod. Ještě teda dostanete sluchátka, aby jste lépe slyšeli o čem průvodce mluví. V téhle části nám teda paní průvodkyně ukázala místnosti, kde spali.


Taky nám ukázala všechny boty, kufry, hřebeny a kartáče, které byli zabaveny a taky tu spoustu vlasů, které ostříhali vězeňkyním. Povídala nám o způsobu stravování a strašném klesnutí váhy a také o pokusech, co J. Mengele prováděl na dvojčatech. Nakonec prohlídky jsme se tedy podívali do plynové komory a paní nám popsala jak fungovala a také jak fungovala zdejší krematoria. Po 3 hodinách jsme se přesunuli do 5 minut vzdálené Březinky, kde prohlídka byla kratší, což mě mrzí, protože tato část mi přišla mnohem zajímavější, než Osvětim I. Tady jsme si prohlédli dřevěné palandy, které byly příšerné a pro celý jeden barák, v kterém bylo 6000 míst, bylo malé topení a každému baráku náležel jeden kýbl s uhlím na den a někdy ani to ne.  Nejhorší byla hygiena. 800 vězňů mělo 40 minut na to, aby se vystřídali na jedné toaletě, což muselo být strašné. A v jedné umývárně se umývalo kolem 500 vězňů pokud si dobře vzpomínám. Novorozenci tu přežili asi 2-4 dny, maximálně 5. Všechny prostory obklopuje ostnatý drát, který byl samozřejmě pod napětím. Víc vám asi neprozradím :) Akorát mě teda mrzelo, že jsme prošli spíše tu "nudnější" část a k té zajímavější straně tábora jsme se nedostali. Na závěr přidám pár fotek z Březinky. U dalšího článku se budu těšit.

palandy pro vězně

umývárna

polovina tábora

zbytky ze spálených dřevěných baráků

jeden z baráku a zrovna v tomhle bydlely děti















You Might Also Like

0 komentářů